چارک؛ دهکده قرآنی ایران

روستای چارک از توابع شهرستان دشتی واقع در 16 کیلومتری غرب خورموج مرکز شهرستان دشتی و در حاشیه کوه‌مند قرار دارد.

230 خانوار و یک هزار نفر جمعیت دارد، قدمت آن به 350 سال پیش می‌رسد ولی آثار باستانی باقیمانده از اقوام گذشته در حوالی روستا نشانگر آن است که حدود 2 هزار سال پیش از میلاد اقوامی در آن جایگاه زندگی می‎کرده‎اند.

معتبرترین وجه تسمیه این روستا از آثار و بقایا و قنات‌های باقیمانده از آسیاب آبی در کنار این روستا برخاسته است. این آسیاب که هنوز هم آثار قنات‌های آن در کوه‌های حوالی روستا باقی است با توجه به کمیت جریان آب قنات‌ها ظرفیت عملی آن همیشه در هر ساعت یک چارک (واحد وزن قدیم) گندم را تبدیل به آرد می‌کرده است.

مابقی آب قنات‌ها در دره‌ای که اکنون به نام دره پاریاب واقع در جنوب روستا است به منظور آبیاری باغات و زمین‌های کشاورزی، جاری می‌شده است.

این روستا از نظر بافت جمعیتی متشکل از چهار طایفه  سادات، قایدی‌ها، سالمی‌ها و فقیه‌ها هستند، اغلب ساکنان این روستا کارمند و کارگر هستند و تعدادی نیز به دامداری و کشاورزی اشتغال دارند.

چارک دهکده قرآنی ایران

از همان ابتدا این روستا به یمن سادات و غیرسادات خاستگاه مبلغان و عالمان و قاریان و حافظان قرآن بوده است و هم اکنون نوادگان و عموم مردم این روستا قریب به 95 درصد آن‌ها با قرآن آشنا بوده و هستند.

به طوری که از گذشته تا به حال سراسر منطقه استان بوشهر و به ویژه منطقه دشتی و تنگستان از نعمت وجود تعالیم سادات و شاگردان آن‌ها بهره‌ها برده و می‌برند.

این گونه فعالیت‌ها هم اکنون در قالب تشکیلات قرآنی و مذهبی بعد از انقلاب نمود بیشتری پیدا کرده است به گونه‌ای که فرزندان این روستا به ویژه سادات در زمینه‌های مختلف با ارائه جلوه‌های بسیار زیبایی از تلاوت و حفظ، تواشیح، روضه خوانی، مداحی و در زمینه‌های علمی و هنری در سطح کشور و حتی بین‌المللی توانسته‌اند معرف بسیار خوبی از کشور و نظام جمهوری اسلامی باشند.

آنان بارها و بارها موفق به کسب مقامات کشوری شده‌اند به طوری که نقش مثبت آن‌ها در صحنه‌های فرهنگی و سیاسی و اجتماعی به صورتی محرز و واضح زبانزد خاص و عام است به همین دلیل از طرف مقامات مسئول استان پیشنهاد عنوان دهکده قرآنی و روستائی هدف گردشگری و رویکرد قرآنی استان داده شده است که امید داریم در نزد مراجع ذیصلاح به تصویب برسد.

یکی دیگر از شاخصه‌های فرهنگی دیگر این روستا ویژگی منحصر به فرد مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در ایام محرم و صفر است که شامل نوحه‌های پامنبری، روضه خوانی، سینه زنی و … است.

احیای روستای چارک پس از پیروزی انقلاب اسلامی

حدود چهار روستا در شمال و 14 روستا در جنوب آن توسط جاده کمربندی به این روستا و توسط جاده مستقیم به مرکز شهرستان ارتباط پیدا می‌کند. قبل از انقلاب همچون سایر نقاط کشور از خیلی از امکانات رفاهی محروم بوده است الحمدلله به یمن نعمت این انقلاب و شهیدان و وجود امام راحل و رهبر معظم انقلاب تلاش مسئولان خدمتگزار، این روستا نیز از مواهبی بهره‎مند شده است که بیشتر آن‌ها با مشارکت ردمی و کمک افراد خیر صورت گرفته است از جمله جاده چارک – خورموج، مخابرات، مدرسه راهنمایی پسرانه و مدرسه راهنمایی دخترانه، مدرسه ابتدایی، مخزن نگهداری نفت، غسالخانه، خانه ترویج روستایی، مسجد و حسینیه، کتابخانه عمومی، مؤسسه قرآنی ثقلین، برق، آب، شرکت تعاونی روستایی، کانون فرهنگی هنری محبین اهل بیت(ع) و هیئت‌های سائلین حضرت ابوالفضل (ع) و حضرت رقیه (س) بیوگرافی روستا را تشکیل می‌دهد.

این روستا 9 شهید را تقدیم به نظام مقدس جمهوری اسلامی کرده است که اولین شهید آن شهید سید محمد صادق فقیه حسینی است که عنوان اولین شهید بسیج دانش‌آموزی استان بوشهر لقب گرفته است.

مردم این روستا در کنار زائر عبدالحسین گنجشکی از روستای فقیه حسنان است که در نبرد با استعمار پیر انگلیس در کنار رئیسعلی دلواری به مبارزه پرداختند که دو نفر شهید و یک نفر جانباز حاصل این شجاعت و دلیر مردی است.

مرحوم آیت الله حاج سید موسی ابطحی، مرحوم حجت‌الاسلام سید مهدی حسینی، مرحوم حجت‌الاسلام حاج سید احمد ابطحی، مرحوم حجت‌الاسلام سید جواد حسینی، مرحوم حجت‌الاسلام سید عبدالهادی ابطحی، مرحوم حجت‌الاسلام سید نعمت الله حسینی، مرحوم حجت‌الاسلام شیخ حسین عاشوری، مرحوم حجت‌الاسلام سید حسین حسنی، مرحوم حجت‌ الاسلام سید رضا علی حسینی و مرحوم حجت‌السلام سید عبدالعلی حسینی از شخصیت‌های علمی، مذهبی و فرهنگی این روستا هستند.

گزارش: اسماعیل حاجیانی – خبرگزاری فارس

چارکدهکده قرآنی چارک
Comments (0)
Add Comment